Монетите на Киевска Рус

zlatna,moneta,vladimir,veliki

По време на формирането на Киевска Рус като държава на територията й са били разпространени византийските монети. След известно време византийските монети са станали образец за първите монети на киевските князе – златник и срибляник. Първите намерени златни и сребърни монети са с гравирано на тях име на княз Владимир Святославович (980 – 1015).

Златникът на княз Владимир е бил една от първите монети на киевските князе. Те се делят на два вида. Първият вид е съдържал надписа „Владимир а се го злато“. Вторият вид е съдържал друг надпис „Владимир на столе“. Централната част на аверса на монетата е имало образ на княза с държавните му атрибути и герба на Рюриковичите (тризъб). Реверсът на монетите и от двата вида е съдържал образа на Иисус Христос и неговото име.

монета,княз
Златник на Владимир Велики

 

Срибнък или Срибляник е научно наименование на първите сребърни монети, които са били сечени в Киевска държава в края на 10 – начало на 11 век.

При производството на срибляника са ползвали сребро от арабските монети. Сеченето на собствените монети е било предизвикано от една страна от дефицита на арабските дирхеми, от друга страна – от опита на киевските князе да укрепят авторитета на Киевска Рус.

Срибляниките са били сечени в Киев от князе Владимир Святославович (980 – 1015), Святополк Владимирович (1015-1016, 1018-1019) и Ярослав Мудри (по време на царуване в Новгород до 1015 г. и в Киев 1019 – 1054). Срибляниките на княза от Тмутаракан Олег – Михаил се включват в отделна група. Те са били сечени след 1070 и вероятно до 1094 години.

По композицията срибляниките се делят на няколко вида. Сребляниките от първите сечения са приличали на византийските монети (лицева страна – изображението на княз, опакова страна – изображението на Иисус Христос). През XI век изображението на Иисус Христос е било заменено с големия владетелски знак на Рюриковичите (тризуб). Около портрета на княза се намира легендата: „Владимир (или Святополк) на столе (престол) а се го сребро“.

Срибляникът на Ярослав Мудри се е отличавал от предишните. От едната страна вместо Иисус Христос е имало изображението на св. Георги (той е бил закрилника на княз Ярослав), от другата страна – гербът на Рюриковичите и надписа „Ярославле сребро“. Вероятно те са били сечени през новгородския период на княз Ярослав.

Техниката на изработване на срибляника е имала особености. Те не са били сечени от пластини/листове, като при византийските или арабските монети, а са били изливани.

Срибляникът е бил сечен в много малки количества и за кратко, затова не е имал голямо влияние на паричния оборот в Киевска Рус.

За това срибляникът представлява своеобразения/оригиналния паметник на културата на Киевска Рус.

vladimir,veliki,srebro,moneta
Срибляник на Владимир Велики
moneti,vldetel
Срибляник на Святополк Владимирович

 

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*